Vi söker dig som har examen inom arkitektur eller landskapsarkitektur och minst tre års erfarenhet som praktiserande arkitekt. Du kan kombinera arkitektens konstnärligt undersökande arbetssätt med ett intresse för stadsbyggnadsfältets vetenskapliga grund, och du har erfarenhet av och goda meriter från undervisning. Då undervisningen sker både på svenska och på engelska är det nödvändigt att du behärskar båda språken obehindrat.

Vi söker alltså 2-3 personer med överlappande men lite olika profiler. Två av dem (A och B) har tyngdpunkten i stadsbyggnad på kandidatnivå och inom mastersprogrammet Architecture and Planning Beyond Sustainability (MPDSD). Den tredje profilen (C) har tyngdpunkten i masterstudion Architecture and Urban Space Design (MPARC), men kommer också att medverka i stadsbyggnadsundervisningen på kandidatnivå. Vi tror att den samlade kompetensen också blir användbar för insatser inom ingenjörsutbildningen där vi stadigt ökar samarbetet inom institutionen. Alla tjänsterna kan innefatta handledning av examensarbeten.

Arbetsuppgifter
Syftet med de utlysta tjänsterna är att stärka och utveckla arkitektutbildningens undervisning inom stadsbyggnad, med särskild inriktning mot gestaltning. Undervisningen på kandidatnivån innebär att ge studenterna en grundläggande förståelse både för stadsgestaltningens olika skalor och stadsbyggnad som kunskapsfält. Undervisningen på mastersnivån syftar främst till att vidareutveckla studenternas förmåga att kritiskt undersöka och analysera pågående urbana och regionala omvandlingar samt utveckla designmetoder och utforma lösningar för en hållbar utveckling av gestaltade livsmiljöer. På såväl kandidat- som mastersnivå förväntas du delta i undervisningens alla delar såsom kursplanering, kursadministration, föreläsningar, handledning och kritik.

Kvalifikationer
Krav för samtliga tjänster:

- Examen i arkitektur eller landskapsarkitektur.
- Minst tre års erfarenhet som praktiserande arkitekt eller landskapsarkitekt.
- Dokumenterat god gestaltande förmåga (visas i portfölj med aktuella, relevanta arbetsprover från praktiken).
- Erfarenhet av undervisning inom ämnesfältet med särskild inriktning mot att utveckla studenternas gestaltningsförmåga.
- Goda språkkunskaper på svenska och engelska i tal och skrift.

Meriterande för samtliga tjänster:
- Orienterad inom relevanta teorier och metoder.
- Grundkurs i högskolepedagogik 3hp (motsvarande två veckors heltidsstudier). Om detta saknas genomförs kursen under det första anställningsåret.

Meriterande för profil A:
Erfarenhet av stadsbyggnad och arkitektur med inriktning på samspelet mellan landsbygder och städer, fokus på resurshushållning, samt en rättvis tillgång till resurser, infrastruktur och samhällsservice utifrån ett regionalt helhetsperspektiv. Det innebär bland annat erfarenhet av rumslig omvandling i mindre orter, ett kritiskt perspektiv till ojämn geografisk utveckling och kunskap om resursflöden och maktrelationer mellan landsbygder och städer.

Meriterande för profil B:
Erfarenhet av stadsbyggnad och arkitektur med inriktning på transformation och ombyggnad för att påverka sociala processer och därmed bidra till kulturell, social, och ekonomisk hållbarhet. Det innebär bland annat erfarenhet av dialogprocesser och samverkan med olika intressenter, samt arbete i socialt utsatta områden. Praktisk byggerfarenhet kan eventuellt komma till användning.

Meriterande för profil C:
Erfarenhet av stadsbyggnad och arkitektur med inriktning på gestaltning av komplexa rumsliga sammanhang och urbana system, med fokus på bebyggelsens samspel med den blå och gröna infrastrukturen och transportinfrastruktur, och hur dessa kan användas för att minska klimateffekter. Det innebär bland annat kunskap om ekosystemtjänster, arkitektur i vattennära lägen, och klimatrelaterade faror. God förmåga att beskriva och analysera komplexa förutsättningar inom stadsutveckling.

Anställningsform
Tidsbegränsad anställning (2+2 år) på deltid, 20-50 procent efter överenskommelse.

Om institutionen och avdelningen för stadsbyggnad
Institutionen för arkitektur och samhällsbyggnadsteknik 
har cirka 220 anställda och representerar ett brett kunskapsteoretiskt fält som sträcker sig från ingenjörsvetenskap över samhällsvetenskap och humaniora till designbaserad, konstnärlig forskning. Dessa olika perspektiv möjliggör en stark tvärvetenskaplig miljö inom arkitektur- och samhällsbyggnadsområdet. Tillsammans är vi väl rustade för att ta oss an gemensamma utmaningar i strävan mot ett hållbart samhälle.

Avdelningen för stadsbyggnad forskar och undervisar inom stadsbyggnad på alla skalnivåer, från enskilda stadsrum till stadslandskap och hela regioner, med fokus på den byggda miljöns roll för att skapa en hållbar utveckling. Städer och regioner genomgår idag stora omvandlingar som hör ihop med klimatförändringar, urbaniseringsprocesser, ökande regionala skillnader, segregation och gentrifiering. Inom ämnet stadsbyggnad finns således stora utmaningar som arkitekter och planerare behöver hantera i sin dagliga praktik, och det finns ett stort behov av både teoretisk och praktisk kunskap inom fältet.

Den undervisning som avdelningen ansvarar för adresserar aktuella och komplexa stadsbyggnadsfrågor med det övergripande målet att utveckla studenternas förmåga att beskriva, analysera och gestalta hållbara stadsbyggnadslösningar.

Att arbeta på Chalmers
Chalmers arbetar aktivt för att vara en attraktiv arbetsgivare. Jämställdhet och mångfald är viktiga grunder för all verksamhet på Chalmers.

Chalmers vision: ”För en hållbar framtid” genomsyrar synen på vår arbetsmiljö och våra medarbetare.
Här kan du läsa mer om våra förmåner och hur det är att arbeta på Chalmers.

Ansökningsförfarande
Ansökan ska vara märkt med Ref 20220310 och författas på svenska. Ansökan skickas elektroniskt. Dokumenten sparas som pdf-filer enligt nedan. Maximal storlek för varje fil är 40 MB. Systemet stödjer inte zip-filer.

CV: (namnges som: CV, Efternamn, Ref.nr) som ska innehålla:
• en förstasida med sökandes namn, referensnummer och en förteckning över allt insänt material
• en beskrivning av aktuell yrkespraktik, hittills genomförd undervisning och eventuell forskning samt annan för tjänsten relevant verksamhet.
• CV
• en förteckning över relevanta projekt från praktiken med uppgift om roll i uppdraget och uppdragsgivare, och eventuell publikationslista
• två referenspersoner som kan kontaktas (beskriv relationen till dem och lämna kontaktuppgifter).

Personligt brev:  (namnge som: Personal letter, Efternamn, Ref.nr)
• 2-3 sidor där du presenterar dig själv.

Övriga dokument:
• Portfölj med sökandes relevanta arkitekturprojekt och publikationer (maximalt 10 stycken).
 Dokumentation som styrker din erfarenhet av undervisning inom ämnesfältet och ev. genomförda kurser inom pedagogik (till exempel intyg, betyg, kursutvärderingar).

Ansökan sker elektroniskt, på ett särskilt ansökningsformulär. Använd knappen längst ner på sidan.

Sista ansökningsdag: 15 augusti 2022

Vid frågor, vänligen kontakta
Lärarlagsledare Julia Fredriksson
julia.fredriksson@chalmers.se


*** Chalmers undanber sig alla erbjudanden om ytterligare jobbannonsering eller rekryteringsstöd i samband med denna rekrytering. ***
 


 Chalmers vision är att aktivt medverka till en hållbar framtid. Vår forskning och utbildning inom teknik, naturvetenskap, arkitektur och sjöfart bedrivs i nära kontakt med omvärlden. Strategin för att nå vetenskaplig excellens förverkligas inom sex styrkeområden; Energi, Hälsa och teknik, Informations- och kommunikationsteknik, Materialvetenskap, Produktion och Transport.

De grundläggande vetenskaperna utgör basen och hållbarhet, innovation och entreprenörskap är viktiga drivkrafter. Chalmers har omkring 11 000 studenter och 3000 anställda. Utveckling och förnyelse har präglat Chalmers ända sen starten 1829, helt enligt grundaren William Chalmers motto: Avancez!